Bus a Peu

(Les 10 preguntes a la prova pilot que comença l’AMPA de l’escola El Vapor durant els mesos de maig i juny 2016)

1. ¿D’ON SORGEIX AQUESTA IDEA?

La iniciativa del Bus a Peu és una de les moltes accions que formen part del projecte del Camí Escolar, que impulsen algunes AMPAs de Terrassa. L’objectiu és aconseguir que l’itinerari que fan els nens i nenes en el seu trajecte d’anada i tornada a l’escola sigui el més segur possible, possibilitant que l’arribin a recórrer de forma més autònoma. D’aquesta manera es pretén retornar el dret dels nens a l’autonomia i es fomenta l’educació en valors ciutadans, de responsabilitat, mobilitat sostenible i mediambiental, afavorint que el carrer torni a convertir-se en un entorn segur i acollidor.

Hi ha moltes escoles del nostre país i d’Europa que han posat en marxa iniciatives de Bus a Peu: Suïssa, França, CórdobaMadridTorrelodones, ZaragozaBarcelona, El Pont de Vilomara, MataróNavarclesReus.

2. HI HA PERSONES QUE ACOMPANYEN ELS NENS I NENES DURANT TOT EL RECORREGUT?

Sí, els nens i nenes van acompanyats d’un pare o una mare voluntaris, o més d’un, si el grup es fa gran, que tindrà el paper de GUIA del grup. L’objectiu és fer és que, per als nens més grans, aquest acompanyament s’efectuï només de forma transitòria en el període de temps destinat a aprendre el camí i a adquirir seguretat en el mateix. Es tracta que els nens guanyin en autonomia i no només de trobar una forma alternativa de realitzar el trajecte a l’escola.

3. QUINA ÉS LA RESPONSABILITAT DELS ACOMPANYANTS QUANT A LA SUPERVISIÓ DELS MEUS FILLS / FILLES?

La devolució de l’autonomia als nens passa per l’adquisició de responsabilitats. Els nens han d’aprendre a observar el seu entorn, apreciar els possibles riscos, resoldre petits conflictes, ajudar a altres, etc. Aquest és un projecte que vol enfortir la col·laboració entre les famílies, i per tant no es tracta d’un contracte de serveis. Els pares i mares que participen en aquest projecte entenen que els pares que fan de GUIA ho faran tot de la millor manera possible, voluntàriament, i que no existeix el risc 0.

4. ¿PER A QUINES EDATS ESTÀ DIRIGIT EL BUS A PEU?

En aquesta prova pilot, el Bus a Peu està pensat per a nens i nens a partir de 1r curs de primària, per tant s’hi poden afegir, en un mateix bus a peu, totes les edats fins a 6è. Tanmateix, l’objectiu és aconseguir unes condicions d’entorn i d’educació, per tal de que a partir de 3r, els nens i nenes puguin fer el camí a l’escola sense l’acompanyament de persones adultes.

5. COM ENS COMUNIQUEM AMB EL/LA GUIA I RESOLEM ELS IMPREVISTOS?

Per a cada línia de Bus a Peu, hi haurà un grup de Whatsapp, per tal de que les famílies puguin comunicar-se amb el guia, per exemple, si aquell dia, el nen o nena no s’afegeix al Bus a Peu, no hi ha ningú a la parada. I també, per a que el guia comuniqui que s’ha arribat a l’escola.

6. SI FA MAL TEMPS (PLUJA, MOLT FRED …) TAMBÉ S’UTILITZA EL BUS A PEU?

Sí, ja que cal anar a l’escola tots els dies independentment del temps que faci. A més el bus a peu serveix també per a saber com cal equipar-se segons les condicions meteorològiques, si fa fred, si plou, si plou molt, etc.

7. CAL COMENÇAR O ACABAR LA RUTA DES DE LA PARADA D’INICI?

No. Al llarg del recorregut del Bus a Peu s’estableixen una sèrie de parades de recollida que funcionen com a punts de trobada on els nens i nenes esperen per unir-se a la comitiva. Cada escolar s’acostarà a la parada de recollida més propera a casa i des d’allà anirà, juntament amb la resta de nens, fins al centre escolar.

8. COM PUC INFORMAR-ME I INSCRIURE’M AL BUS A PEU?

Pots informar-te a la Comissió del Camí Escolar de l’AMPA El Vapor: camiescolar@ampaelvapor.cat.

La inscripció la pots fer omplint aquest FORMULARI. Cal ser soci de l’AMPA.

9. QUAN COMENÇA I QUINS DIES ES FA?

La prova pilot del Bus a Peu de l’escola El Vapor començarà el dijous 19 de maig i es farà tots els dijous fins a final de curs. Es farà només en el trajecte del matí.

10. QUINES LÍNIES DE BUS A PEU HI HA?

Comencem amb 3 línies: EST, NORD i SUD.

En aquest plànol pots veure les 3 línies i les seves parades, amb els horaris. Fes clic a sobre per ampliar i veure els detalls de cada parada.

Mapa Bus a Peu