La plataforma Camí Escolar i 5 AMPA demanen una mobilitat segura i sostenible a les escoles (article a petitterrassa.cat)

VEURE ARTICLE

Terrassa, 19/09/2016. Les escoles el Bisbat d’Ègara, El Vapor, l’Escola França, i l’Escola Sala i Badrinas i l’Escola Serra d’Obac, han vestit aquest matí les entrades dels seus centres amb cintes de colors negre, vermell i blanc, globus i cartells amb missatges com ‘Creua pel pas de vianants’, ‘Stop accidents’, ‘Autonomia infants’, ‘Caminem’, ‘Seguretat viària’ o ‘Anem amb bici’. Es tracta d’una acció de sensibilització al carrer que busca reivindicar una mobilitat segura i sostenible en els desplaçaments a l’escola, organitzada per la plataforma Camí Escolar Terrassa de la que ja formen part les AMPA de vàries escoles.

En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i segura, i aprofitant el començament del curs escolar, la plataforma Camí Escolar Terrassa, que agrupa a les Associacions de Mares i Pares (AMPA) de set col·legis de Terrassa, ha realitzat una acció conjunta aquest matí, a les 8:45, just abans de començar les classes, per sensibilitzar a les famílies de les escoles i el seu entorn sobre la necessitat que hi hagi menys cotxes a l’entorn dels centres educatius.

La plataforma Camí Escolar lluita per una mobilitat segura a les escoles

La plataforma vol aconseguir que els nens i nenes tinguin millors condicions per poder anar de forma autònoma a l’escola, amb més seguretat, menys cotxes i menys contaminació. Amb aquest objectiu, els membres de les diferents AMPA han estat repartint fulletons de l’Ajuntament de Terrassa per informar i promoure als ciutadans una anada a l’escola segura, ‘a peu, en bici, en bus o i en metro’.

El membre de la plataforma i de l’AMPA de l’escola El Vapor, Haritz Ferrando, ha participat en la distribució de fulletons davant del centre i ha explicat que “amb aquesta campanya volem donar a conèixer la plataforma a totes les famílies i veïns. L’objectiu és que els nens vagin caminant a l’escola, dins del possible, i que hi hagi menys vehicles circulant als voltants de les escoles per reduir la contaminació a la ciutat i augmentar la seguretat viaria al carrer”.

Menys trànsit al carrers i aparcaments segurs

Segons la plataforma, s’estima que un 20% del trànsit a la ciutat en hora punta (de 8 a 9 del matí) correspon al transport de nens i nenes en cotxe als centres educatius. A l’escola El Vapor, que acull uns 400 alumnes, l’AMPA ha treballat conjuntament amb la plataforma Camí Escolar Terrassa i l’Ajuntament per oferir alternatives a les famílies. Entre les millores aconseguides, es troben els aparcaments segurs, per evitar l’estacionament de vehicles en llocs on entorpeixen la circulació o l’accés dels veïns. L’Haritz Ferrando detalla “hem fet un estudi i hem vist que un 35% de desplaçaments a l’escola es fan en cotxe. Per això, hem posat a l’abast aparcaments segurs pels cotxes arribant a acords amb un aparcament privat i d’un centre comercial propers, on els socisde l’AMPA de la nostra escola i de l’Escola França poden aparcar amb condicions especials de preu”

 Oferir un acompanyament a les escoles als nens

Una altra proposta amb la que estan treballant conjuntament amb l’Ajuntament, i que tenen previst posar en funcionament aquest any, és oferir un acompanyament als estudiants a les escoles, és a dir recollir als nens a casa a peu, en grup, per anar tots junts a classe. Seria l’anomenat ‘Bus a peu’. Segons Haritz, “aquest acompanyament no serà només una assistència tècnica per alleujar la feina dels pares, sinó que es tractarà d’un acompanyament integrat entre ajuntament i l’escola, on es faran treballs de formació viària, per tal de conscienciar a tots els actors”. En aquest sentit, està previst que un dues escoles rebin durant aquest any assessorament tècnic per part de l’ajuntament en la posada en marxa d’iniciatives d’aquest tipus.

Carrers més segurs i infants més autònoms

La plataforma Camí Escolar lluita perquè els infants recuperin l’autonomia per anar sols a l’escola. Com explicar l’Haritz, “a partir dels 8 anys, els nens ja podrien anar sols, o juntament amb els amics, a l’escola, però primer hem de assegurar-nos que tenim entorns segurs per deixar-los”. En aquest sentit, assegura que l’ajuntament ha estat millorant l’entorn de les escoles, com per exemple, “ampliant voreres, posant pilones, instal·lant semàfors en passos de peatons perillosos per als nens perquè són vies ràpides de cotxes, etc.” tot amb l’objectiu de reduir al mínim el risc d’accidents i fers els carrers més segurs. Tot i així, cal seguir treballant en aquest àmbit com, per exemple, prendre mesures en cruïlles perilloses, entre altres.

El nombre d’infants i de famílies que se’n beneficiaran de la implementació dels camins escolars és incalculable, però més enllà dels números, les millores que s’estan treballant des d’aquesta plataforma acaben representant un benefici per al conjunt de ciutadans, ja que “són mesures per tots, no només per a la salut dels nens i la tranquil·litat dels pares, sinó que tot això contribuirà a augmentar la seguretat viària dels carrers de Terrassa, sobretot al voltants de les escoles, amb el que tots els ciutadans sortim guanyant”, indica Haritz.

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s