Les partícules del trànsit respirades anant cap a l’escola afecten la memòria dels nens

LA VANGUARDIABarcelona 

Les partícules fines que queden en suspensió en l’aire i el carboni negre, dos dels contaminants propis del trànsit, afecten la memòria de treball dels nens. Un estudi d’ISGlobal ha pogut mesurar aquesta incidència en escolars que van a peu o amb bici a l’escola i que cada matí estan especialment exposats al trànsit una mitjana de nou minuts. I també quan surten, els dos moments de contaminació més alta a les ciutats.

Segons aquests mesuraments, les partícules fines i les de carboni negre, encara més petites i associades sobretot a motors dièsel, suposen un descens d’un 4,6% en el creixement esperable de la memòria de treball al llarg d’un any, en nens i nenes de 7 a 10 anys. El carboni negre podria ser responsable d’un descens d’un 3,9%. El perjudici és molt més gran en els nens que en les nenes, “i no sabem per què”, reconeix la primera autora de la investigació, Mar Álvarez.

L’estudi es va fer en 1.200 escolars de 39 escoles de Barcelona i Sant Cugat. A més a més, 60 dels alumnes van portar durant 48 hores un mesurador de contaminació, un acceleròmetre per saber l’activitat física i un GPS. Amb els tres mesuraments van poder concretar en quins moments, amb quina activitat i quanta contaminació els arribava.

Aquesta investigació d’ISGlobal, un centre d’investigació en salut impulsat per La Caixa, forma part d’un projecte més ampli, el projecte Breathe (Brain Air School Investigation), que ja havia demostrat amb altres estudis parcials que l’exposició a contaminants del trànsit al voltant de l’escola estava relacionada amb una reducció del desenvolupament cognitiu. En estudis previs van comprovar que el 20% de les dosis de carboni negre que reben els menors cada dia es concentren en els nou minuts que caminen enmig del trànsit cap a l’es­cola. “Aquestes exposicions curtes a concentracions extremadament elevades de contaminants poden tenir impactes en la salut desproporcionadament alts”, explica Mar Álvarez. I els efectes són molt més notables en els nens perquè tenen menys capacitat pulmonar i respiren més de pressa.

Jordi Sunyer, cap del programa de salut d’ISGlobal, també autor de la investigació, aclareix que la conclusió no pot ser que els nens no vagin caminant o amb bici, perquè això precisament significa incorporar l’activitat física a la rutina diària i, a més a més, proporciona molts més beneficis que el perjudici que causa la contaminació. “I els que van amb cotxe o amb transport públic no podem dir que no estiguin rebent també dosis altes de contaminació. La solució hauria de ser la mateixa per a tothom: reduir l’ús del vehicle privat per anar a l’escola i crear camins escolars menys contaminats i més segurs”.

L’estudi en conjunt ha analitzat la contaminació i l’efecte que té en gairebé 3.000 escolars de 36 escoles de Barcelona i tres de Sant Cugat. La meitat estaven situades a les zones de més contaminació, i l’altra meitat, a les àrees on n’hi ha menys. El 2015 es van publicar els primers resultats en què es podien comprovar diferències en els tests de memòria de treball: en els casos de més contaminació en l’aire que respiren els escolars, l’ avanç en la capacitat de la seva memòria de treball era significativament menor que entre els que respiraven aire més net a les aules i el pati. I el 2016 van mostrar que en els casos de més contaminació era visible en les ressonàncies magnètiques funcionals un retard en el desenvolupament neuronal. Ara estan acabant anàlisis genètiques per si hi hagués poblacions més susceptibles.

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Les partícules del trànsit respirades anant cap a l’escola afecten la memòria dels nens

  1. Retroenllaç: Camí Escolar Terrassa

  2. Retroenllaç: Si apagues el motor… tots hi guanyem! | AMPA Sala i Badrinas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s